7 Februari 2011 - Chicken Nuggets

Låt dina smaklökar veva på armarna och vråla opassande kampsånger, för idag bjuds det nämligen på:
Chicken Nuggets, Ris och Sötsur sås

Idag ska vi prata lite kort om vatten.
Vatten täcker hela 70% av vår jords yta. Av det vattnet är 3% sötvatten, och 0.3% av sötvattnet är ytvatten, som sjöar och floder. Ungefär 60% av vår kroppsvikt utgörs av vatten. Vatten är ett livsnödvändigt ämne, och är förutsättningen för liv på vår jord.
Inom matlagning däremot, är vatten inte en nödvändighet, och kan ibland tvärtemot förstöra hela känslan av en rätt. Dagens Chicken Nuggets är ett praktexempel på vad jag menar. För att ni ska få en uppfattning om torrheten i kycklingbitarna ber jag er föreställa er följande: Tänk er att Pågenbageriets fraktplan innehållande hela årstillverkningen av mandelkubb krashlandar i Saharaöknen, där kubbarna sprids över hela sanddynerna. Där ligger de och torkar i trettio år, helt och hållet bortglömda, tills Monty Pythons Afrikaturné kommer förbi. De reser upp en liten scen i mitten av kubbkaoset, och reciterar scener ur "Flying Circus", månader i sträck. Sedan dyker vårt egna korståg av mattanter från Katedralskolan upp. De samlar ihop alla mandelkubbar, panerar dem med skorpsmulor och serverar dem som dagens lunch. En fantastisk prestation av samma team som tror att en amerikansk kycklingrätt bör ackompanjeras av asiatiska tillbehör!
4/10 kockmössor

4 Februari 2011 - Hawaiikorvgryta

"Ride the wave of love" uppmanar kökspersonalen, och presenterar för oss:
Hawaiikorvgryta med ris

Katedralskolan fortsätter på temat Amerikanska flum-stater med full gas, och bjuder på en tallrik full av symbolik. Ta riset som ett exempel. Hur kan man bättre beskriva Hawaiis stränder än med något torrt, blekt och jättesalt? Hur kan man med större framgång förklara oföränderligheten i urbefolkninges kultur, än med ett salladsbord som är precis likadant som förut? Bäst i hela kompositionen är självklart grytan. Kustens stormande hav gör sig till känna genom såsens otroliga vattnighet. Ögruppens fysiska avskildhet från resten av världen representeras av hur såsen till otrolig magnitud har skurit sig. Öarnas flumrykte och "happy go lucky"-attityd märks starkt av genom det faktum att majs i princip var grytans enda kryddning.
Som Theodore Roosevelt en gång sa: "Vad i helvete är det jag äter?"

2/10 kockmössor

3 Februari 2011 - Alaskafilé (fisk)

Ursäkta förseningen! Idag bjuds vi till bords med två rätter, där den första är:
Alaskafilé, sås och potatis

Dagens lunchrast började i total anarki. Matkön sträckte sig redan tvärs över lokalen, och likt Anna Book fem minuter efter Let's Dance-säsongens slut så rörde den inte på sig. Vi fick snart information om att det var fisken som var den svaga länken i bespisningskedjan. Orsaken är fortfarande oklar. Möjligtvis har någon praktikant lyckats förstöra den officiella kulramen, och tillintetgjort planeringen för det antal elever som ska serveras. Kanske tog panerandet av Amerikas nordligaste stat längre tid än väntat. Vem vet?
Maten serverades på traditionellt vis. Samma typ av fjädrande potäter som gjort succé tidigare i veckan, och samma variation av sammanblandad djurmat att ha vid sidan om. Dagens sås var en uppenbar tribut till den grupp människor som inte har färdigheten att äta färsk citron. Det är helt enkelt för komplicerat för dem! I ren solidarisk anda hade såsen sprängfyllts av dess syrliga saft, till allas enorma lycka. Fisken smakade enligt förväntan.
4/10 kockmössor

31 januari 2011 - Köttfärslimpa

Välkomna till bloggen allesammans! Nu har jag lagt till allt gammalt som tidigare legat på Bilddagboken och vittrat sönder. Nu är det dags att ta tag i dokumenterandet, och föreviga våra kulinariska upplevelser! Vi börjar med en klassiker, nämligen:
Köttfärslimpa, potatis och sås

Idag lyste många av Katedrals lunchare med sin frånvaro under bespisningsrushen, och lämnade ovanligt mycket plats för oss andra att sitta ned. Jag kan bara anta att detta var i ren vördnad för den förväntat sakrala rätt som dagen till ära serverades. Idag bjöds det nämligen något alldeles speciellt!
...
Innan jag börjar med de delikata utsvävningar ni alla väntar på måste jag tala om något helt annat. Jag läste en kurs som heter Glas & Keramik A under ungefär en halv termin i fjol. Där fick vi lära oss att arbeta med bland annat lergodslera, av vilket man kan forma olika skulpturer, dreja krukor, eller vad som helst annat, som faller en i smaken. Denna lera är oerhört kladdig, och frustrerande att jobba med, och slutar allt som oftat sitt liv som en stor smetig klump fylld av frustration, tårar och ångest. Nämnde jag att jag läste denna kurs?
Hursomhelst, texturen på lergodslera kan utan vidare appliceras i beskrivningen av dagens köttfärslimpa. Jag kan inte se det som något annat än en tribut till alla hårt arbetande esteter på skolan, och jag kände mig otroligt rörd av gesten. Lergodslimpan besmyckades läckert av stora lökbitar, som sticker fram likt dimmiga kristaller ur det übermöra köttmoset. Till detta serveras studsbollspotatis (roligt för barnen!), brunsås "vag smak", samt gurka.
0,5/ 10 kockmössor

1 juni 2009 - Kycklingschnitzel på låtsas


Imaginär kycklingschnitzel, imaginär pepparsås, potatis.

Tja, idag skulle vi serverats kycklingschnitzel (gjord på kalkon), men till min stora förvåning tog maten slut precis när jag skulle ta åt mig av den läckra vattenbadsvärmda fågelkakan. Men istället för att bli arg och få för mig något så befängt som att matsalspersonalen är klantarseln såg jag istället den dolda sanningen. Det är mycket svårt att kunna uppskatta hur mycket mat som går åt till eleverna när man bara har serverat samma antal i två ynka terminer! Vi ska skatta oss lyckliga att de har lyckats gissa så bra alla andra gånger!

Alltså fick jag Findus Chiken Nuggets istället, en maträtt som kanske hade kunnat få 6/10 kockmössor, men dessa kan givetvis inte rättfärdiga de höjder som kycklingschnitzeln förmodligen nådde! Därför väljer jag att bara basera recensionen på den klassiska pepparlösa pepparsåsen och den tidlösa överkokta potatisen. Serverades även med brutalt tunt skivad gurka som smakade sockrad morot. Genialiskt att bedriva genmodifiering i köket!

 

1,5/ 10 kockmössor



28 maj 2009 - Lasangette


Lasangette med inget mer och infantila morötter


Även rätter som skapats via ett så specifikt recept som Lasange undgår inte Katedralskolans extreme makeover. Det som serveras under namnet Lasange innehåller en mängd kyckling, medan den mer kvinnligt benämnda Lasangetten innehåller bastanta köttprodukter från diverse djur. Överaskningsmomentet lämnar aldrig matsalen här!

På grund av den oroväckande mängd klagomål av typen "den här råttskiten smakar ju inget!", och: "jag har ett marsvin hemma som är mer kryddat än det här!... Och smakar godare!" har katedralskolans kulinariska ledning beslutat att verkligen tillfredsställa smaklökarna i Lasangetten. Litervis med svartpeppar lär inte ha räckt. Maten serverades såklart med vår skolas signum, överkokt basvara, i detta fall lasangeplatta.

 

3.5/10 kockmössor



27 maj 2009 - Potatismos, Varmkorv och Bröd


"Du har väl känt att det är hemlagat"-potatismos, varmkorv och bröd(!)


Märkligt är att katedralskolan inte ofta får några utmärkelser för sin unika matlagning, men när det väl händer finns det ingen anledning att skyla! Förutom diplomet för servering av kall mjölk från 1988 är det hemlagade potatismoset något som personalen gärna trycker upp i anletet på dig, även om det inte är potatismos som för dagen serveras. Det är vad jag kallar hängivenhet!

Idag serverades alltså vad som på brukssvenska kallas "Kåv me brö". Hur kan man misslyckas med något så fettrikt, färdiglagat och fetingpopulärt som kåv? Katedralskolan upphör aldrig att förvåna! Korven var lika styv som en viss persons vissa apparat i pojkarnas omklädningsrum, och korvbrödet tillhörde tydligen det tidlösa setet "sahara-råvaror". Till detta kunde du få en isbergssallad med inslag av smörgåsgurka, med tvivelaktigt utgångsdatum. I katedralskolans bamba uppphör du aldrig att förvånas!

 

4/10 kockmössor (Jag ser ett ljus i slutet på tunneln!)


13 maj 2009 - Korv Stroganoff med Ris

(Dagens bild ser lite halväten ut, och det beror bara på det faktum att den är det.)

Korv stroganoff med ris

 

En riktig klassiker i vår svenska akademiska cocina. Jag vill däremot påstå att vi på katedral har fått vår egen speciella version av denna gammelräv. I något infall av insikt över de som har det sämre ställt här i världen, och som inte har råd med grädde eller andra förtjockningsmedel, och i en gest av sympati så serverades dagens stroganoff i en sås bestående av endast vatten! För att vi verkligen ska insupa känslan av fattigdom så bojkottades t.o.m. ketchupen från dagens meny. Heroiskt vill jag säga att det är! Serverat med Katedralskolans speciella "Sahara-ris" (torrt som en tampong) och min gamla trotjänare Wasa Rågi.

3/10 kockmössor


12 maj 2009 - Köttpurépuckar med Potät


Köttpurépuckar med potät.

Leckert asso! Vid första anblicken av dessa biffar kan man inte låta bli att vätas i munnen, på grund av all den läckra fettskyn som de ligger och skvalpar i. Och för att inte göra dig besviken när du slevar upp dem på din tallrik så har de sugit åt sig rikligt av denna feta sås. Denna delikata vattnighet ger biffarna en exklusiv konsistens av formgjuten pudding. Vilken dundersuccé! Serveras med ett mindre berg lingon och sås med mjäkig smak av avslagen peppar.

 

3/10 kockmössor


11 maj 2009 - Tomatpuré med Överkokt Diverse

Dagens skollunch är verkligen något alldeles speciellt! Istället för banal soppa för vanliga dödliga, så blev vi serverade en indestructible:

Tomatpuré med överkokt diverse

Jodå, här har vi något att bita i! Eller, sanningsenligt, ingenting att bita i, eftersom alla ingredienser var så sönderkokta att de inte hade mer tuggmotstånd än ett glas mjölk! Måste varit ett genidrag från kökspersonalen, då de värnade om de tandlösa som ska bespisa deras kreationer, och med SÅ mjuka ingredienser kan man bara inte misslyckas. Till utseendet har kökspersonalen trotsat naturens lagar, och på något vis fått en annars röd tomatpuré att se närmast brun ut. I egenskap av detta har soppan fått ett utseende som mest liknar det som min katt gjorde i trappen för 2 dagar sen, blandat med en mycket smärtsam "nummer tvåa".

På grund av friskt vågande och det faktum att maten smakade dubbelt så gott som den såg ut förtjänar dagens rätt:

1/10 kockmössor


8 maj 2009 - Dillköttgryta och Potatis



Dillköttgryta och potatis

Oh, ett sådant kulinariskt mästerverk! En smaksensation som för tankarna till någon mashup mellan dillchips och roadkill. Måste också tillägga att bespisningspersonalen är mästare på att, tros hur slemmig såsen är, alltid lyckas tillaga snustorrt kött. En sådan här mastodontprestation kan inte förtjäna något annat än:

1,5/10 kockmössor i betyg!


RSS 2.0